Андріївські вечорниці.

Андріївські вечорниці.

Андріївські вечорниці – це веселе та колоритне свято, яке давало нагоду молодим хлопцям і дівчатам ближче познайомитися, поспілкуватися і розважитися після важкої роботи. Його проводили по селах навіть у першій половині ХХ століття. І, як свідчать фольклористи, зараз ця народна традиція відроджується – у багатьох містах і селах відбуваються схожі гуляння на день Андрія – 13 грудня.

Хлопці та дівчата відтворюють традиції, забави, ворожіння Андріївських вечорниць. Дівчата вгадують долю за різними прикметами. Парубки жартують і веселять дівчат, намагались відкусити шматок обрядового пирога – калити. А господар і господиня частують всіх смачними вареничками з різними начинками.

З метою поглиблення знань у вихованців про зимові календарні свята, ознайомлення дітей зі звичаями святкування вечорниць, сприяння відродженню національної свідомості, виховання в дітей поваги до народних традицій у КЗ « Дашівська спеціальна школа », вихованці третьої виховної групи та вихователь Пилипенко С.І., вчитель музики та ритміки Герасимчук Н.А., провели святковий захід «Андріївські вечорниці» .

Вихованці разом із педагогами розкрили справжню красу цього свята. Звучали народні пісні, веселі конкурси, смачна калита.

Сучасна молодь пишається народними обрядами наших пращурів, адже це величезний скарб, який передається із покоління в покоління.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *